Bezienswaardigheden in Zagreb

Zagreb is geen grote stad, maar heeft toch een flink aantal bezienswaardigheden op een kleine hoeveelheid vierkante kilometers. Het centrum van Zagreb is lekker compact en heeft veel mooie oude gebouwen. Wie door de oude straatjes van de Donji Grad, Kaptol en Gradec struint, komt veel mooie bezienswaardigheden tegen. Ideaal om in één dag te bekijken. De meeste bezienswaardigheden vind je in het centrum zelf. Toch liggen er ook enkele prachtige plaatsen net buiten het centrum. De begraafplaats ‘Mirogoij’ moet je tijdens je bezoek aan Zagreb zeker niet overslaan. De bezienswaardigheden buiten het centrum zijn met het openbaar vervoer prima te bereiken.Sint Stefanuskathedraal

De Sint Stefanuskathedraal is één van de oudste en grootste kerken van Kroatië. De kerk werd in 1094 opgericht door Koning Ladislav. De kathedraal werd gebouwd in Gotische stijl. Hoge ramen en hoge zuilen kenmerken de binnenkant van de kathedraal. Diverse heiligen liggen in de kerk begraven, maar de meest bijzondere tombe is die van de heilige Stepinac. Deze bisschop werd veroordeeld tot dwangarbeid ten tijden van het communistische regime en ligt in de kathedraal begraven. Je vindt de bisschop in een glazen kist op het altaar. Pelgrims bidden voor zijn schrijn. Om de kathedraal in de 16e eeuw te beschermen werd deze omringd door dikke muren en torens. Een gedeelte hiervan is nog intact. In de 19e eeuw werd de kathedraal zwaar beschadigd door een aardbeving. De Renaissance toren stortte volledig in en werd vervangen door twee Gotische torens. Aan de laatste toren wordt nog steeds gebouwd. De kerk staat dan ook al jaren lang in de steigers.

Zagreb Zoo

Zagreb zoo is gelegen in het ‘Maksimirpark’. De zoo werd geopend in 1925 en heeft een kleine 275 verschillende diersoorten in huis. De zoo is klein maar fijn. Zagreb zoo werkt mee aan allerlei internationale dierenbeschermingsprogramma’s. Er wordt gewerkt aan educatie voor schoolkinderen om meer kennis en begrip voor de natuur te kweken. Bezoekers kunnen om de dierentuin te steunen een dier adopteren.

Sint Marcusplein

Het ‘Sint Marcusplein’ in Zagreb is het belangrijkste plein in de bovenstad van Zagreb. Op het plein vindt je de eeuwenoude ‘Sint Marcuskathedraal’. Het plein is ook echter het centrum van de macht voor Kroatië. Op het plein bevindt zich het gebouw van het hooggerechtshof, het parlement en de regering. Ook staat het oude stadhuis van de stad Zagreb op dit plein. Kroatische presidenten starten hun ambtstermijn hier op dit plein waar ze worden ingezworen. Het plein wordt dankzij al deze belangrijke gebouwen goed bewaakt. Overal rondom is camerabeveiliging en er is altijd veel politie op de been.

Mirogoj begraafplaats Zagreb

De ‘Mirogoj begraafplaats’ is een erg bijzondere plek in Zagreb. Het perceel is omgrensd met een grote muur en een kerk. Op de begraafplaats zelf vindt je prachtige oude graven en monumenten. Het complex werd ontworpen in de 19e eeuw door stadsarchitect Hermann Bollé. Het complex heeft een prachtige neoklassieke uitstraling. Bijzonder is dat hier niet alleen mensen van één geloof begraven zijn. Er liggen zowel moslims, als christenen, joden, orthodoxen en protestanten. Alle gezindten zijn hier verenigd. Daarnaast zijn er ook diverse monumenten voor oorlogsslachtoffers en beroemde Kroaten. Het is één van de meest bijzondere plekken in Zagreb. De begraafplaats is enorm en doet door de grote hoge muren en pompeuze ingang nog grootser aan.

Ban Jelacic plein

Het ‘Ban Jelacic plein’ is het bruisende hart van lagergelegen Zagreb. Het plein is vernoemd naar Josip Jelacic, een vrijheidsstrijder uit de tijd dat Kroatië nog bij het grote Oostenrijkse rijk hoorde. Een groot standbeeld van hem staat prominent op het plein. Het plein ligt vlakbij de kathedraal en de voetgangerszone in de benedenstad. De huizen rondom het plein zijn van verschillende bouwdata. Er staan wat prachtige klassieke gevels, maar ook moderne gebouwen. Op het plein is het altijd erg druk.

Maksimir park

Het ‘Maksimir park’ is het grootste stadspark in Zagreb. Met zo’n 3 vierkante kilometer en een dierentuin is het een geliefde plaats voor de inwoners van Zagreb om bijeen te komen en te ontspannen. Het park is aangelegd in de 19e eeuw in de Engelse stijl. Brede lanen omzoomd door hoge bomen. Er zijn kleine bossen en verschillende meren in het park. In het park staan ook enkele nepgebouwen. Deze zogenaamde ‘folies’ werden in de 19e eeuw vaker gebouwd in parken, ter decoratie en vermaak.

Centraal station van Zagreb

Het ‘centraal station van Zagreb’ is een prachtig pompeus neoclassicistisch gebouw. De hoofdingang lijkt wat op een Griekse tempel met 6 ronde bogen en beelden op het dak. De zijarmen hebben dezelfde boogjes. Het is het grootste station in Kroatië. Van hieruit kun je de trein nemen in alle richtingen van het land. Het Station werd in 1890 gebouwd. In 1974 ontspoorde er net buiten het station een passagierstrein, waarbij 153 mensen om het leven kwamen.

Sint Marcuskerk

De ‘Sint Marcuskerk’ is één van de opvallendste bouwwerken in Zagreb. De kerk staat middenin de bovenstad van Zagreb en is één van de oudste gebouwen in de stad. Opvallendste aspect aan de kerk is het gekleurde dak. Het wapenschild van de stad Zagreb en het koninkrijk Kroatië is afgebeeld op het dak. Men vermoedt dat de kerk ergens einde van de 14e eeuw is gebouwd. In de kerk zie je namelijk zowel Romaanse als Gotische stijlelementen. De kerk werd in de loop der tijd ernstig beschadigd door een aardbeving. Aan het eind van de 19e eeuw werd de buitenkant van de kerk nog in Neogotiek gedeeltelijk gerestaureerd. Het zuidelijke portaal is echter nog in originele Gotische staat.

De boerenmarkt, Dolac markt

Dit is de boerenmarkt van Zagreb. Rondom de Mariakerk wordt iedere dag verse groenten, fruit, vlees en vis verkocht. De markt is gedeeltelijk buiten onder rode kraampjes en een gedeelte is binnen. Hier wordt onder andere verse vis verkocht. Je vindt de markt iedere dag tot 14.00u rond de Maria kerk.

De kabelbaan van Ilca

Dit is waarschijnlijk het kleinste kabelbaantje van Europa, maar het scheelt je een fikse klim naar boven of daling naar beneden. De kabelbaan is gelegen tussen Gradec en de beneden stad. De oude wagonnetjes brengen je snel naar boven. Onderweg geniet je kort van een mooi uitzicht op de benedenstad.

Lotrscak Toren

De ‘Lotrscak toren’ is een oude middeleeuwse toren in het centrum van Zagreb. De toren heeft in de loop der eeuwen diverse functies gehad. In de 13e eeuw was het onderdeel van de verdedigingswerken van de stad. Het is een wachttoren geweest, maar ook een handelspakhuis en café. In de 19e eeuw werd de toren in ere hersteld. Een extra verdieping werd aan de toren toegevoegd en een kanon werd op de toren geplaatst. Iedere dag op het middaguur wordt hier het kanon afgeschoten om het midden van de dag te markeren. De naam van de toren komt waarschijnlijk van de bel die hier vroeger hing om het openen en sluiten van de stadspoorten aan te kondigen. In het middeleeuwse Zagreb ging iedere avond de poort dicht om vijanden te kunnen buitenhouden.