Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Kroatië en Zagreb is het handig om al het één en ander over stad op te zoeken. Zo kun je op voorhand goed bepalen wat je allemaal wilt zien in de stad en waar je allemaal rekening mee dient te houden. Zo kan het in je voordeel werken als je van plan bent om veel bezienswaardigheden en musea te gaan bezoeken om op voorhand een Zagreb-card te kopen. Verder is het verstandig om goed te kijken wat voor de attracties en bezienswaardigheden de vaste sluitingstijden en dagen zijn. Het zou vervelend zijn om voor een gesloten deur te staan.
We hebben geprobeerd de onderstaande informatie zo goed en zo accuraat mogelijk weer te geven. Mochten er toch wat foutjes of onwaarheden in staan dan horen we dat natuurlijk graag.



Douane en documenten

Om naar Kroatië en dus ook naar Zagreb te kunnen reizen moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen, dus ook kinderen onder de twaalf dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort of identiteitsbewijs.

Elektriciteit

Kroatië heeft 220 Volt, frequentie 50 Hz en dezelfde stekkers als in Nederland. Je kunt dus zonder problemen je elektronische apparaten opladen.

Drinkwater

Het kraanwater in Zagreb kan gedronken worden. Het heeft zo goed als geen bijsmaak en is zelfs lekker te noemen. Vertrouw je het toch niet dan kun je beter water uit flessen drinken. In Zagreb zijn er meerdere fonteinen te vinden waar je vers drinkwater uit kunt halen.

Drugs

Het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is verboden in Kroatië. Het overtreden van deze regels kan leiden tot hoge boetes en gevangenisstraffen. De handhaving van deze regels verschilt echter wel sterk per stad en regio.

Feestdagen

Er worden in Zagreb gedurende het jaar behoorlijk wat feestdagen gevierd. De meeste van deze feestdagen hebben een religieuze oorsprong. Andere hebben te maken met de geschiedenis en onafhankelijkheid van Kroatië. Tijdens deze feestdagen kun je er vanuit gaan dat een groot deel van de openbare instanties en een deel van de winkels gesloten zullen zijn. Dit kan echter per feestdag en per winkel verschillen. Het beste kun je van tevoren even controleren of een bepaalde winkel of instantie geopend is. Zo sta je nooit voor een gesloten deur.

Nationale feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
30 mei – Sacramentsdag
22 juni – Dag van de Antifascistische Strijd
25 juni – Nationale feestdag
5 augustus – Dankdag van het Vaderland
15 augustus – Maria Hemelvaart
8 oktober – Dag van de Overwinning en Nationale Dankzegging
1 november – Allerheiligen
25 en 26 december – Eerste en Tweede Kerstdag

Variabele feestdagen (nationaal):
Pasen (maart/april) en Pinksteren

Geld

De officiële munteenheid van Zagreb is de kuna. De kuna is onderverdeeld in 100 lipa. Deze zal je echter maar weinig tegenkomen tijdens je vakantie in Kroatië. De kuna is er in munten van 1, 2 en 5 kuna. Briefgeld is er in 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 kuna. De wisselkoers ten opzichte van de euro is vrij stabiel. 7 kuna is ongeveer 1 euro. Op veel plaatsen is het ook mogelijk om met euro’s te betalen. Je betaalt dan vaak net iets meer.
Er zijn in Zagreb meer dan genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse pas geld uit de muur kan halen. Houdt er wel rekening mee dat je op veel plaatsen nog niet kan betalen met je pinpas of creditcard, zorg er daarom altijd voor dat je voldoende contanten op zak hebt.

Wil je de huidige wisselkoers van de Kroatische kuna ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je ponden bestellen, zodat je bij aankomst in Zagreb niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de kuna en bestel je geld direct online.

Openingstijden

De meeste musea, bezienswaardigheden en andere openbare instanties in Zagreb zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00 geopend en zijn tussen de middag 1 of 2 uur gesloten. De meeste winkels in de stad zijn dagelijks geopend. Doordeweeks tot 20:00 en in het weekend tot 14:00. Ook de winkels zijn vaak tussen de middag gesloten.

Telefoon en internet

Het bereik is op veel plaatsen in Zagreb goed tot uitstekend. Alleen als je in één van de oude gebouwen bent, waarvan de muren wat dikker zijn, dan wil de ontvangst nog wel eens verslechteren.
Veel restaurants, bars en hotels bieden gratis wifi aan. In veel gevallen gaat het hierbij om onversleuteld netwerken waar je gebruik van kunt maken. Dit zijn niet de veiligste verbindingen maar goed genoeg om even wat op te zoeken. Is het netwerk toch versleuteld dan weet de ober of barman dan is het wachtwoord vast ergens te vinden en zo niet dan weet de barman of ober raad.
De kosten voor het bellen van en naar Kroatië kunnen per provider sterk verschillen. Zoek dit voor je vertrekt goed uit zodat je nooit voor onverwachte verassingen komt te staan. Ook de roamingkosten verschillen sterk per provider en abonnement.

Taal

In Zagreb wordt Kroatisch gesproken. Dit is voor veel inwoners van de stad de enige taal die ze spreken. Dit geldt niet voor de mensen die in de horeca of in de toeristenindustrie werkzen. Deze spreken vaak een aardig woordje Duits of Engels.

Tijdsverschil

Kroatië ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. Er is dus geen tijdsverschil tussen deze twee landen. Ook de zomer- en wintertijd lopen gelijk met elkaar.

Alarmnummer

Het alarmnummer is in Kroatië net als in het overgrote deel van Europa 112.

Fooi

Het is vrij gebruikelijk om fooi te geven. Normaal gesproken bedraagt deze tussen de vijf en tien procent van de rekening. Dit natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het eten en hoe vriendelijk de bediening was.

Veiligheid

Zagreb is een relatief veilige stad, maar zoals in iedere stad ter wereld waar veel toeristen komen zijn er gauwdieven en zakkenrollers actief. Zorg er dan ook voor dat je waardevolle spullen goed zijn opgeborgen, want de smalle drukke straten van de stad zijn het werkterrein van deze criminelen. Wees op extra op je hoede in het openbaar vervoer en op drukke plaatsen in de stad.
Verder zijn er maar weinig dingen om rekening mee te houden behalve dan dat het verkeer in de stad redelijk chaotisch is.