Musea in Zagreb

Zagreb heeft voor een wat kleinere stad een ongelooflijk grote hoeveelheid en diversiteit aan musea. De meeste musea zijn gevestigd in prachtige monumentale panden en hebben een zeer vriendelijke toegangsprijs. Wie een ‘Zagrebcard’ heeft krijgt bovendien ook nog korting. Wie één of meerdere dagen in Zagreb verblijft kan zich zeker vermaken in één van de vele musea en galeries die de stad rijk is. Je vindt er moderne en klassieke kunst, oudheidkundige voorwerpen, de historie van de stad, maar ook allerlei technologische installaties. De Kroaten zijn duidelijk trots op hun geschiedenis en erfgoed en dat is in de musea goed te zien. Het enige nadeel is dat niet bij alle musea er beschrijvingen worden gegeven in het Engels. Toch valt er vaak wel op te maken wat er bedoeld wordt.Kroatisch museum voor de Naïeve kunst

Dit museum is volledig gewijd aan kunstenaars in de Naïeve kunststroming oftewel de primitieven. Deze kunststroming kwam op in de 20e eeuw als reactie op de toen geldende kunststijlen. Het idee achter de naïeve kunst is om kunst te benaderen zonder vastliggende conventies of de gebaande paden te nemen. Ambachtelijke, ouderwetse schildertechnieken zijn niet nodig. Het museum heeft meer dan 1800 werken van voornamelijk Kroatische kunstenaars uit de 20e eeuw. Veel werken zijn erg kleurrijk en fantasievol. Je vindt het museum in de bovenstad in het oude Zagreb.

Archeologisch museum

Het archeologische museum van Zagreb heeft een prachtige eigen opgraving. In de binnenplaats van het museum vind je een aantal prachtige oude zuilen en stenen beelden uit de Romeinse tijd. Zagreb was ook ten tijde van de Romeinen al bewoond. In het museum is dan ook een grote collectie uit de Romeinse tijd te bewonderen. Ook zijn er archeologische vondsten uit de prehistorie die in de buurt gevonden zijn. De meeste voorwerpen komen uit Zagreb en omgeving . Bijzonder is ook de grote collectie Egyptische voorwerpen en Griekse vazen. In het museum is een heuse mummie te bewonderen en één van de oudste Etruskische teksten van Europa.

Mimara museum

Het ‘Mimara museum’ is een groot neoklassiek gebouw gelegen in het centrum van Zagreb. Het museum is gevestigd in een voormalige middelbare school. Het museum is genoemd naar de stichter van het museum de Kroatische kunstliefhebber en verzamelaar Ante Topic Mimara. Hij schonk zijn gehele collectie na zijn dood aan de Kroatische staat op voorwaarde dat ze een ruimte ter beschikking zouden stellen waarin de kunstwerken tentoongesteld zouden worden. Onder de werken zijn kunstwerken uit de antieke oudheid, Vlaamse en Hollandse meesters en renaissancekunst. in de kunstwereld wordt ook wel gefluisterd dat de werken grotendeels vervalsingen zijn, gedaan door de verzamelaar zelf.

Klovicevi Dvori galerij

De ‘Klovicevi Dvori galerij’ is een kunstgalerij in de bovenstad van Zagreb gelegen in het Gradec district. De galerij is gevestigd in een oud Jezuïetenklooster. Het is één van de meest toonaangevende galerijen van Zagreb. De galerij heeft voornamelijk wisselende tentoonstellingen van moderne kunst. Belangrijke rondreizende tentoonstellingen doen vaak ook deze galerie in Zagreb aan. Op de website kun je altijd een ‘up to date’ programma vinden.

Museum voor moderne kunsten

Het ‘museum voor modern kunsten’ was gevestigd op vele locaties in de stad. In 1998 kwam hier een eind aan. Er werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven en de opdracht voor de bouw van een nieuw museum werd verstrekt. In 2009 werd het museum geopend in het Nieuwe Zagreb. Hiermee ook een boost gevend aan de omgeving van het museum. Het museum heeft een zeer uitgebreide collectie moderne kunst. Er is foto- en filmmateriaal, installaties en sculpturen. Ook heft het museum een grote collectie schilderijen en tekeningen van voornamelijk Kroatische en andere Oost-Europese kunstenaars.

Kroatisch museum voor Natuurwetenschappen

Het ‘Kroatisch museum voor natuurwetenschappen’ is het oudste natuurhistorische museum in Kroatië. Het is gelegen in het oudste gedeelte van de stad Zagreb. Het museum heeft en grote collectie zoölogische en geologische voorwerpen. Je vindt er onder andere enkele oude neanderthaler skeletten. Erg bijzonder is de wetenschappelijke bibliotheek die in het museum te vinden is. Deze is vrij toegankelijk voor het publiek en heeft zelfs boeken uit het 17e-eeuwse Italië. Het museum heeft ook een herbarium waar duizenden verschillende plantensoorten worden verzameld en tentoongesteld.

Etnografisch museum

Het ‘Etnografisch museum’ werd opgericht in 1909 en is een prachtig voorbeeld van het opkomend nationalisme van de Slavische volken in die tijd. Het museum heeft een grote collectie klederdracht. Uit de diverse bevolkingsgebieden van Kroatië hebben ze jurken en kostuums. Ook zijn er verschillende folkloristische voorwerpen zoals muziekinstrumenten en andere gebruiksvoorwerpen te vinden. Enkele kamers zijn in originele stijl teruggebracht om te tonen hoe men vroeger op het platteland van Kroatië leefde.

Kunstpaviljoen

Het ‘Kunstpaviljoen’ werd gebouwd voor de millenniumtentoonstelling waarbij gevierd werd dat het Hongaarse keizerrijk 1000 jaar bestond. De onderdrukte Kroaten werden verrast met dit pompeuze gebouw. Vanaf eind 19eeeuw worden hier grote tentoonstellingen gehouden. Er is geen vaste collectie. Het paviljoen specialiseert zich in grote tentoonstellingen rondom een thema, oeuvre of tijdsperiode. De binnenkant is dan ook bij uitstek geschikt, grote zalen met veel licht. Het interieur is erg barok met veel goud en versierselen. Tentoonstellingen zijn voornamelijk van Kroatische kunstenaars of kunstenaars uit de regio.

Technisch museum

Het ‘Technisch museum’ werd opgericht in 1954. Bozo Tezhak wordt beschouwd als de grondlegger van het museum. Hij was docent aan de universiteit. Doel van het museum is om de bezoeker kennis te laten maken met allerlei wetenschappelijke en technologische toepassingen. Het museum heeft een grote collectie oude machines. Een van de oudste machines ter wereld vind je in het museum. Verder zijn er tal van voorwerpen die je kennis laten maken met de wereld van techniek.

Stadsmuseum

Het stadsmuseum van Zagreb is gevestigd in een oud klooster. Het museum laat in diverse opstellingen de geschiedenis van de stad Zagreb zien. Er wordt gestart met oude Romeinse opgravingen tot aan de raketaanvallen uit de Joegoslavië oorlog. Met behulp van verschillende oude voorwerpen zijn moderne opstellingen gemaakt die op een speelse manier het leven van weleer in Zagreb laten zien. Het museum heeft een enorme collectie militaire spullen, er zijn oude religieuze voorwerpen en prachtige oude foto’s. Het gebouw van het museum zelf is ook erg sfeervol, vooral de oude catacomben.

Museum of Broken relationships

Het ‘museum van de verbroken relaties’ is gelegen op de rand van de bovenstad in het oude gedeelte van Zagreb. Het museum is eigenlijk één groot conceptueel kunstwerk. In het museum worden voorwerpen geëxposeerd die zijn achtergebleven na verbroken relaties. Denk aan een kapot gegooide tuinkabouter die na een ruzie tegen de auto werd gesmeten, een hakbijl, oude liefdesbrieven en nog veel meer. Het idee ontstond nadat twee kunstenaars hun relatie beëindigde en hun spullen aan het verdelen waren. Als grapje werd het idee van een museum geopperd. Enkele jaren later kwamen ze hier echter op terug en werd er met behulp van vrienden en kennissen een heuse collectie samengesteld. Deze heeft enkele jaren als tentoonstelling over de wereld heen gezworven en is nu als vaste collectie in dit museum geplaatst.