Vervoer in en naar Zagreb

Zagreb is via verschillende wegen gemakkelijk te bereiken. Als hoofdstad van het land is de stad goed aangesloten op het (spoor) wegennetwerk van Kroatië. De stad is vanuit diverse richtingen via de snelweg bereikbaar. Uiteraard dient er rekening gehouden te worden met de spits, het kan in en rondom de stad druk zijn. Dit is echter niet anders dan in meeste grote steden. In de stad zelf zijn er diverse openbaarvervoersmogelijkheden. Dit is prima geregeld. Er is een geregeld netwerk van bussen en trams die je naar alle wijken van d stad brengen. De meeste bezienswaardigheden in de stad zijn echter te voet goed te bereiken.Vliegen naar Zagreb

De luchthaven van Zagreb ligt in het plaatsje Pleso 10 km buiten Zagreb. De terminal is sterk verouderd, maar net naast de oude terminal wordt momenteel een prachtige nieuwe terminal gebouwd. Deze heeft een futuristische look, en lijkt wat op een grote zilveren straalmotor. Wie vliegt vanaf Zagreb airport doet er goed aan vooraf wat te eten en drinken. De faciliteiten zijn als je wat langer moet wachten niet echt toereikend. Zagreb airport is de grootste transportluchthaven van Kroatië. Personenvervoer vindt meer plaats op de andere grote luchthaven van Kroatië, Split en Dubrovnik. Wie vanuit Zagreb het land verder wilt ontdekken kan dit ook doen middels een binnenlandse vlucht. Er wordt gevlogen op Split, Dubrovnik, Zadar, Rijeka en Bol. Zowel vanaf Brussel als Amsterdam vlieg je in ongeveer anderhalf uur naar Zagreb.

Transfers vanaf het vliegveld

Vanaf het vliegveld zijn er twee manieren om naar de stad te komen. Buiten staat altijd een grote rij taxi’s klaar om je naar het stadscentrum te rijden. De andere mogelijkheid is de vaste busverbinding die je rechtstreeks naar het grootste busstation van de stad brengt. Een enkele reis kost ongeveer 30 kuna en duurt ongeveer dertig minuten. De bus vertrekt iedere dag om het half uur. De eerste bus vertrekt al om 5 uur vanaf het vliegveld en de laatste bus rond 8 uur.

Boek gemakkelijk en voordelig je transfer vanaf het vliegveld van Zagreb naar je hotel

Met de trein naar Zagreb

Wie met de trein naar Kroatië wilt zal altijd via Zagreb reizen. Zagreb heeft het grootste treinstation van Kroatië. Van hieruit kun je overstappen op de trein naar andere steden en gebieden in Kroatië. De internationale trein naar Zagreb vertrekt vanaf station Utrecht richting Frankfurt am Main. Hier kun je overstappen op de trein naar Zagreb.

Autorijden in Zagreb

In de nauwe middeleeuwse straatjes van Zagreb mogen geen auto’s komen. Ook is het gebied rondom het grote centrale ‘Ban Jelacic plein’ grotendeels autovrij. De binnenstad is echter wel goed bereikbaar. Omdat de benedenstad grotendeels bestaat uit grote lanen en een simpel stratenplan heeft, is het makkelijk je weg zoeken. Het blijft natuurlijk wel een grote stad waar het zeker in de spits erg druk kan zijn.

Huurauto

Ben je van plan om meer van Kroatië te zien tijdens je bezoek aan Zagreb, dan doe je er goed aan om een huurauto te reserveren. Met een huurauto kun je zelf gemakkelijk naar de verschillende bezienswaardigheden en prachtige natuur in de omgeving van de stad rijden. Een huurauto huur je gemakkelijk en zonder verdere bijkomende kosten bij Sunnycars. Vanwege het no-nonsense huurbeleid van Sunnycars zal je nooit voor onaangename verrassingen komen te staan.

Vind gemakkelijk de beste huurauto in Zagreb op Sunnycars.nl.

Parkeren

Een groot gedeelte van de binnenstad van Zagreb is autovrij. Het winkelgebied rondom het centrale plein en de bovenstad zijn niet bereikbaar met de auto. In de stad zijn enkele grote parkeerplaatsen te vinden waar je de auto gemakkelijk kunt parkeren. Deze liggen onder andere dichtbij het grote bus- en treinstation. Ook aan de rand van de bovenstad vind je enkele parkeerplaatsen. In de buurt van de meeste grote hotels vind je ook garages waar je de auto kunt parkeren.

Ander openbaar vervoer

Zagreb kent een uitgebreid tramnetwerk en goede busverbindingen. Vanaf het busstation kun je heel Kroatië bereiken. Er vertrekken bussen naar alle uithoeken van het land. In de stad zelf zijn de meeste bezienswaardigheden die buiten het centrum liggen goed bereikbaar met de tram of bus. Heb je een Zagrebcard, dan kun je hier gratis gebruik van maken. De meeste bussen vertrekken vanaf het plein voor de kathedraal. De Trams vind je op het Ban Jelacic plein. Om de bovenstad te bereiken kun je ook het kleinste kabelbaantje ter wereld nemen. Dit ligt in de Tomicevastraat.

Stadswandelingen

Op het Ban Jelacic plein vindt je bij de toeristische informatie een gratis stadsplattegrond. Op deze plattegrond zijn een roze en blauwe route afgebeeld. Afhankelijk van hoe veel je stopt onderweg duren beide wandelingen ongeveer anderhalf uur. Hierbij kom je alle grote bezienswaardigheden in de boven- en benedenstad tegen. Ook de buschauffeur van de bus van en naar het vliegveld heeft deze kaart ter beschikking.

Fietsen

Fietsen in de benedenstad is goed te doen. Er zijn hier zelfs speciale fietsstroken aangelegd. Helemaal zonder risico is dit niet. Het verkeer in Zagreb kan erg druk zijn en is dan niet altijd bedacht op fietsers. In de bovenstad zijn zoveel kleine trappetjes en steile weggetjes dat fietsen hier alleen voor de dapperen is weggelegd. De meeste afstanden in de binnenstad van Zagreb zijn ook heel goed te voet af te leggen. Er is echter wel een toer rond de stad per fiets te boeken.