Zagreb bezoeken

Zagreb is een uitstekende bestemming voor een korte stedentrip. Je bent binnen ander halfuur naar de stad gevlogen en de stad is groot genoeg om op twee dagen te kunnen zien zonder dat je jezelf gaat vervelen. Er zijn genoeg musea, winkelcentra, restaurants en cafés om je op regenachtige, koude dagen te kunnen verschuilen en genoeg leuke terrasjes om in de zomer te genieten van het mooie weer. Door de grote verscheidenheid in bezienswaardigheden en musea is Zagreb een leuke verrassende bestemming. En een bestemming die nog niet door het grote publiek ontdekt is. Hoewel er zeker wel toeristen rondlopen, blijven de grote drommen toeristen hier achterwegen en heeft Zagreb nog zijn eigen authentieke karakter weten te behouden.Eten en drinken

Zagreb kent een aantal hele leuke restaurants. Zoals overal in Kroatië kun je hier heerlijk eten voor een relatief laag bedrag. De Italiaanse invloeden zijn in heel de stad terug te vinden. Pizzeria’s en pastarestaurants zie je overal. Ook de ijssalons zijn talrijk en moet je zeker niet overslaan. Wil echter Kroatisch eten dan zijn er diverse mogelijkheden. De Kroaten eten graag hun vis en vlees van de gril. En hoewel Zagreb wat verder verwijderd ligt van het water is er toch een grote aanvoer van dagelijkse verse vis. In de ‘Tesla straat’ zijn enkele goede restaurants te vinden waar je tussen de Kroaten zelf gezellig zit te eten. Hier wordt een goede Kroatische of Bosnische wijn bij geschonken. In de Tkalciceva vind je de meer op toeristen georiënteerde restaurants. Ook hier vind je weer veel gegrild vlees en vis.

Winkelen

De meeste winkels in Zagreb vind je in de benedenstad rondom de straat Ilica. Deze straat loopt dwars door het centrum van Zagreb en heeft veel leuke winkels. Winkelen in Zagreb is een wat ingewikkeld door de vreemde openingstijden. Winkels zijn in de regel vanaf ongeveer 9.00u geopend tot een uur of 20.00u in de avond. Op zaterdag sluiten de winkels echter erg vroeg. Al om 14.00u gaan de meeste winkels dicht. Overigens niet allemaal, er blijven er ook enkele open. Dat geldt ook voor de zondag. De meeste winkels in het centrum zijn dicht, op een aantal uitzonderingen na. De winkelcentra zijn over het algemeen wel geopend. In de buitenwijken van de stad vindt je enkele grote winkelcentra. Het Avenue winkelcentrum is hiervan de grootste. Op het Dolacplein vind je iedere dag een grote markt waar voornamelijk groenten en fruit te koop zijn. Ook voor enkele handgemaakte souvenirtjes kun je hier terecht.

Theater

Wie houdt van kunst en cultuur op het podium kan terecht in één van de vele theaters. Het prachtige ‘nationale theater’ is een bijzonder gebouw om een keer een voorstelling bij te wonen. Daarnaast is er nog het ‘Komedija theater’, het ‘Moruzgva Theater’ en de ‘Vatroslav Lisinkski Concerthal’. Genoeg keuze dus voor een avondje cultuur. Veel voorstellingen zijn uiteraard in het Kroatisch, maar dat hoeft in veel gevallen geen probleem te zijn. Muziek is immers een universele taal.

Overnachten

Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden in het centrum van Zagreb. Erg fijn gelegen, voor de vakantieganger die iets meer luxe wil zijn hotel Jägerhorn en Hotel Dubrovnik. Ben je op een budgetreis dan is het Chill out Hostel een aanrader. Deze drie hotels liggen allemaal op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden en dat is wel zo handig als je slechts voor een paar dagen in Zagreb bent. Ook in Zagreb vind je tegenwoordig veel AirBNB ’s. Ook deze zijn een prima alternatief voor de budgetreiziger. Kijk voor je de accommodatie boekt goed waar het hotel of hostel zich bevindt. In de buurt van het busstation en treinstation zijn ook enkele hotels te vinden, maar deze liggen op behoorlijke afstand van het gezellige centrum. Slaap je hier dan is een ‘Zagreb card’ zeker aan te raden. Het openbaarvervoer zal in deze gevallen een must zijn.

Vergelijk de verschillende hotels in Zagreb op Trivago.nl en betaal nooit teveel voor je overnachting.

Zagreb card

Ben je van plan met het openbaarvervoer te reizen en, of naar meerdere musea te gaan dan is de aanschaf van een Zagrebcard zeker de moeite waard. Deze kaart geeft je gratis toegang tot het openbaarvervoer van de stad en korting bij de meeste musea. Ook bij een flink aantal restaurants en winkels krijg je korting. De kaart is niet duur; voor minder dan 10 euro heb je al een kaart voor 24 uur. Voor 72 uur betaal je slechts enkele euro’s meer. Een paar musea en één of twee ritjes met de tram en je hebt dit er al uit. Je koopt de kaart bij de receptie van de grote hotels en bij de toeristische informatie op het Ban Jelicica plein.

 

Uitgaan

Afhankelijk waar je van houdt zijn er verschillende uitgaansmogelijkheden in Zagreb. Voor gezellige kroegen en terrasjes ga je naar de Tkalciceva straat in Gradec of de Bogovicevastraat in de benedenstad. Zelfs in de wintermaanden zijn in deze straatjes drukke terrassen te vinden waar het tot diep in de nacht gezellig blijft. Veel uitgaansgelegenheden hebben zowel in zomer en winter een leuk terras waar je gezellig kunt zitten. Wie graag naar een grotere club gaat neemt de taxi naar Hangarclub Zagreb of de GreenGold club. Deze zijn gelegen buiten het toeristische centrum, maar met de taxi prima te bereiken. Een klein maar knus en gezellig barretje is de Orient express. Dit café is ingericht als de restauratiewagen van een oude trein. Je vindt dit café in de Teslastraat. In tegenstelling tot in veel Europese landen mag er in Kroatië in de cafés nog overal gerookt worden.